Руската федерация изхожда от заповедта на президента Владимир Путин относно блокираните  украински

...
Руската федерация изхожда от заповедта на президента Владимир Путин относно блокираните  украински
Коментари Харесай

Песков: За Азовстал ще действаме съгласно заповедта на президента

Руската федерация изхожда от заповедта на президента Владимир Путин относно блокираните  украински военни в завода " Азовстал ". Това съобщи пред публицисти в петък прессекретарят на президента Дмитрий Песков, коментирайки изявленията на украинския вицепремиер Ирина Верешчук за желанието на Киев да подпише документ за евакуация от завода, предава ТАСС.

" Изхождаме от думите на нашия президент, които се отнасяха до опцията всички цивилни да изоставен територията на завода и да изоставен тази територия във всяка посока по собствен избор, което беше направено ", съобщи представителят на Кремъл. Що се отнася до военните, беше казано, че те също могат да си тръгнат, като сложат оръжие. Те ще бъдат третирани по подобаващ метод, на всички ранени ще бъде предоставена нужната здравна помощ ", напомни Песков.

" Това са думите на президента, това е заповедта на висшия главнокомандващ, от това изхождаме ", акцентира представителят на Кремъл.

По-рано Верешчук сподели, че Киев желае да подпише документ за това по какъв начин ще се извърши евакуацията от територията на завода " Азовстал " в Мариупол. По думите й е почнал нов кръг от договаряния към пътната карта за евакуация, в нея взе участие Международният комитет на Червения кръст. Верешчук сподели още, че Турция ще работи като медиатор в сегашния кръг от договаряния, а самата евакуация ще се извърши на няколко стадия, първият от които се отнася до тежко ранените. На 7 май тя заяви, че всички цивилни са били евакуирани от територията на завода.

На 21 април Путин на среща с ръководителя на съветското министерство на защитата Сергей Шойгу назова нападението против " Азовстал " несвоевременно и подреди да бъде анулирано, като инструктира военните да блокират индустриалната зона. На 4 май Шойгу сподели, че остатъците от украинската военна формация са несъмнено блокирани по целия периметър на завода, съветските въоръжени сили не престават да се пробват да ги убедят да сложат оръжие и да освободят цивилни.

Мариупол е най-големият град на брега на Азовско море, един от основните центрове на металургията в Донбас и огромно морско пристанище. Борбата за него стартира на 25 февруари. В момента в Мариупол група украински военни е блокирана на територията на завод " Азовстал ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР